ענן ה – PHP של Zend

אז היום אפשר סוף סוף לגלות על מה אני עובד בשנה האחרונה. אחרי חודשים של תכנון וחודשים לא רבים של פיתוח, Zend חשפה השבוע, בכנס ZendCon בקליפורניה, את phpcloud.com ופלטפורמת הפיתוח ל – PHP בענן, Zend Developer Cloud.

במהלך החודשים האחרונים היה לי העונג לנהל צוות מוכשר מאין כמוהו של אנשי מוצר, System ומפתחים, שביחד בנינו את פלטפורמת הענן היחידה כיום המיועדת למפתחים בלבד. עד היום, רוב סביבות הענן שפותחו בכלל ול – PHP בפרט, כיוונו להרצת אתרים ויישומים ב – Production. בין אם היה מדובר ב – Auto Scaling או שרידות, תמיד הפוקוס היה על הרצת הישום או האתר ולא על תהליך הפיתוח. לראשונה, Zend פונה למפתח ומאפשרת לו להתחיל בפיתוח אפליקציית ה – PHP שלו תוך מספר שניות.

כל משתמש מקבל למעשה שרת פיתוח בענן של Zend, המבוסס על סביבת Zend Server מלאה (ולא גרסת ה – CE החינמית), אליו הוא יכול להתחבר במגוון דרכים ולהשתמש בכלי הפיתוח אותם מספקת Zend, עליהם נרחיב בהמשך. ועוד משהו קטן… כל זה לא עולה למפתח אפילו לא סנט אחד!

כאמור, המערכת מבוססת על Zend Server וכוללת מספר לא מבוטל של כלים, שיהפכו את עבודת הפיתוח ב – PHP להרבה יותר קלה ויעילה:

  • גרסת PHP 5.3.x בהתאם לסטנדרטים של Zend Server, כולל עדכונים מלאים.
  • שרת MySQL.
  • גישה לשרת ב SFTP על מנת להעלות קבצים, לנהל הרשאות וכו׳.
  • תמיכה מלאה ב – git.
  • שימוש בכלי ה – Debug של Zend Studio.
  • Application Gallery – תחשבו על App Store אבל לאפליקציות PHP. אז אולי אני מגזים קצת, אבל כבר כיום ניתן להתקין על הסביבה מספר אפליקציות PHP פופולריות כגון WordPress, Drupal ועוד בלחיצת כפתור. אם תמיד רציתם בלוג WordPress כמו שלי אבל אין לכם מושג איך מתקינים אחד, גם לכם יכול להיות בלוג כזה בפחות מ – 30 שניות.
  • שימוש ב – Code Tracing, אחד הכלים היותר מתקדמים למציאת ופתרון שגיאות בקוד PHP. עד היום, Code Tracing היה זמין למשתמשי Zend Server בגרסה המלאה בתשלום בלבד וזאת הפעם הראשונה שהוא זמין למפתחים, ללא תשלום.
  • המערכת המבוססת על כלי ה – Deployment החדשים של Zend Server. כלים אלו מאפשרים “לארוז” אפליקציות PHP בצורה פשוטה ולהעביר את האפליקציה וכל מה שקשור אליה (בסיס נתונים, הגדרות וכו’), משרת לשרת.
  • טכנולוגיית Snapshot, בעזרתה ניתן לשמור קובץ גיבוי מלא של סביבת העבודה ולהשתמש בו על מנת לשחזר סביבת עבודה שלמה, במצב נתון או להריץ שרת חדש מאותו Snapshot.
  • Snapshot Sharing, המאפשרת לקחת כל Snapshot הקיים בחשבון המשתמש ולשתף אותו עם כל אחד שיש לו גישה למערכת. ושוב, לא מדובר בקוד בלבד אלא במערכת שלמה.

כאמור, המערכת שוחררה בגרסת Technology Preview השבוע אבל כבר כיום מאפשרת שימוש מלא בכל התכונות שציינתי. הגישה למערכת בשלב זה היא על ידי הזמנות בלבד אבל כל אחד יכול לבקש הזמנה באתר. חשוב לציין ששליחת ההזמנות מתבצעת בהתאם לעומס על המערכת ויכול לקחת זמן מרגע הבקשה ועד לאישורה. למי שלא יכול לחכות, יש לי 5 הזמנות עם גישה מיידית למערכת, כל מה שאתם צריכים לעשות הוא להגיב לפוסט זה בבלוג או בפייסבוק ולהגיד לי איך אני יוצר עמכם קשר, על מנת לשלוח את ההזמנה.

מכיוון שהשבוע אני מבלה ב – ZendCon  בקליפורניה, במהלך השבוע הבא אני מתכנן פוסט מקיף על Zend Developer Cloud, מה עושים איתו ולמה זה טוב (וזה טוב מאד!) אבל אני בטוח שמי שינסה, יבין מהר מאד במה מדובר. בכל מקרה אשמח לקבל רשמים ראשוניים על המערכת בבלוג או במערכת התגובות הרשמית של המערכת.

חג שמח מקליפורניה!

אודות הכותב

בועז זינימן
בועז זינימן הוא Head of Developer Relations EMEA ב - AWS, חטיבת שרותי הענן של אמזון ומנהל צוות של Developer Advocates באירופה, המזרח התיכון ואפריקה. במסגרת תפקידו, בועז עוזר לחברות להבין טוב יותר את הפוטנציאל של מחשוב ענן והשירותים השונים של AWS. לבועז עשרות שנות ניסיון בפיתוח, תפעול, ארכיטקטורה וניהול IT במגוון גדול של חברות טכנולוגיה מובילות בישראל.